PÄIVÄ MALMGÅRDILLA


Kaunis Malmgårdin kartano ja maatila sijaitsee Lovisaassa, noin 20 km Porvoosta Koskenkylänjoen varrella. 

Tämä paikka tuli tuttu kun vahnemmat kävivät ryhmäreissulla ja yksi kiertuen stoppi oli Malmgårdin kartanopuoti. Saatiin kotiin tuliaiseksi mustaviinimarjamehua, rypsiöljyä ja jotain muutakin mitä en tällä hetkellä muista. Silloin jo ihailin tuotteita mutta en perehtynyt paikkaan ja asiaan sen kummemmin. 

Vuoden jälkeen tuli vastaan Malgårdin oluet johon ihastuin valtavasti, sillä huomioni kiinnitti erikoiset speltti ja emmer oluet! 
Kiinnitin palaset yhteen ja muistiin palasi että vanhemmathan ovat käyneet just siellä. 

Otin selvää missä tämä paikka tarkalleen sijaitsee ja lähettiin sunnuntai autoreissulle.
Perille kun päästiin jäätiin ihmettelemään miten kaunis ja hiljainen alue oli. Tuuli ja pelto vaan äänteli. Käytiin silloin kiertämässä vaan puodilla ja juotiin yhdet luomu verigreippilimut.


Silmään osui taulu jossa mainostettiin "Malmgård paivät" avoimet ovet yksityisille vierailijoille kesä-elokuun lauantai päiville. Linna ja panimokierroksia varattavissa. 
Yleensä esittelyyn pääsevät ainoastaan ryhmät.


Päätettiin sitten Malmgårdin päivillä käydä tutustumassa kunnolla kartanoon ja panimoon. 
Lippu kartanoesittelyyn makso 14e ja panimoesittely 6e. Liput pitää varata etukäteen sähköpostilla joka löytyy heidän sivuilta. 

Esittelyn ja paikan isäntänä toimii yksi neljästä Suomen kreiveistä Johan Creutz joka on tosiaan Malmgårdin omistaja. 
Kartano ja maatila on kulkenut perheessä jo 16 sukupolven ajan. Hän on sijalla 12. 

Tämä tila sai alkuunsa vuonna 1600 puolella kun kuningas Kaarle IX lahjoitti maan sotaleskelle. 
Varsinainen ainutlaatuinen renassansityylinen linna rakennettiin vasta 1882-5. 
Sitä ennen tilalla sijaitsi kaksi kerroksinen puutalo.


Tila mittaa lähes 500 hehtaaria ja tuotanto keskittyy ensisijaisesti muinaisvehnän viljelyyn kuten tosiaan speltti ja emmer. Tilassa valmistetaan paljon luomutuotteita ja tietenkin olutta. Energianlähteenä toimii koski.


Pitkä peltotie vie Malmgårdin puotirakennukseen jossa sijaitsee myös panimo ja pieni baari. Rauhallisella pikku terassilla voi maistella oluita ja limuja. 
Luonto on parhaimmillaan. Isoja avaria peltoja, puita ja kotieläimiä.
Puiden takana piilossa avautuu kaunis piha jossa suihkulähde ja sen takana kartano ja sen pääovi. Kaunis iso puuovi vie eteiseen. Heti on vanha ja elegantti tunnelma. Ei tunnu enään että olisi Suomessa. Sisällä ei saanut ottaa kuvia.


Vastassa on itse Kreivi Creutz joka iloisesti opastaa meidät yläkertaan pääsaliin, tutustumaan ja kuuntelemaan perheen ja kartanon histooriasta ja salaisuuksista.


Vieraat kysyivät paljon hauskoja ja kiinnostavia kysymyksiä. Yksi naurahti ja kysy onko kummituksia? Valitettavasti ei ole. :P 

Ainoa häiriöntekijä oli pieni lapsi joka kiukku ja itki kokoajan. Eihän tietenkään äiti tajunnut viedä sitä pois vaan ilmeili ja jatko ryhmän ärsytystä. Tästä voi vaan sanoa että jättäkää pienet lapset pois kierrokselta, ei ne kuitenkaan viihdy tai ymmärrä missä ovat.Valoisassa pääsalissa oli vanha puulattia ja suvun maalauksia. Upeita olivat värikkäät lasiset kattokruunut joka oli tuotu Suomeen suoraan Muranosta, Veneziasta.
Matka jatku sivuhuoneisiin. Kauniit vanhat esineet, taulut ja tekstiilit sisusti arvokkaasti joka nurkkaa.

Kirjasalissa löyty todella vanhoja kirjoja joka näyttivät murenevan käsissä jos olisi koskenut. 

Biljardisalikin oli, tummansävyinen huone sisustettu eläinpatsailla. 

Kartanossa löytyy siis ainutlaatuisia esineitä joka ovat täynnä histooriaa! 
Maalaukset ovat upeita. 

Rappukäytävällä kun käveli tuntui olevan museossa, sillä kauniit luontoaiheiset seinamaalaukset toivat mieleen kansallismuseon kattoa Akseli Gallen-Kallelan maalauksilla. 
Yhdessä huoneessa löytyi paljon hienoja tauluja, jossa kaksi on Turun kirkossa olevia seinämaalauksista tehty koekappaleita.

Kaunis, kaunis, kaunis. 
En uskonut että Suomessa tämmösiä paikkoja löytyi.

Jos et pääse Versaillesiin tai Reggia di Casertaan löytyyhän meillä vähn pienempi Malmgårdin kartano!


Kierros loppuu ruokasalin kautta ulos. 

Pienessä puutalossa sijaitsevassa suloisessa kahvilassa oli tarjoilla lounasta johon kuulu porkkanakeittoa, leipää ja pannaria hillon kanssa. Niin söpöä!


Matka jatkuu panimoesittelyllä joka on meidän matkan kohokohta! :D

Vahnassa navetta-rakennuksessa sijaitseva panimo on valtanut tiloja noin 7 vuotta. Samassa rakennuksessa löytyy myös kartanon puoti ja pieni baari. 

Puodin takaovesta pääsee tosiaan panimotiloihin joka on rajoitettu lasiseinällä. Kuulemma se on tullialuetta. He määräsivät seinän ja muut säännöt.....

Istuttiin pitkiin puupöytiin jossa ennen tarjottiin eläimille rehuja ja otettiin seuraksi tietenkin Dinkel olutta, spelttiolutta siis.


Silmät itki kun pappeli tilasi tiskiltä yksi "kolmos pale ale" ja kaatoi sen kun kraanasta alas suoraan lasiin niin että kuohu melkein yli... ;_; 

Kreivi Creutz tuli meille kertomaan panimosta ja oluen tuotannosta.

Viljat tulevat kaikki omilta pelloilta, sit ne lähtee Lahteen muuttumaan mallaksi ja takas Malmgårdiin varsinaiseen oluen valmistukseen. Mäskäyksen jälkeen keittoon lisätään humalaa ja siitä sitten hiivat ja eteenpäin niinkuin normaalisti tiedetään. Prosessiin menee noin kuukausi. 

Malmgårdin eka olut (Spelttiolutta) valmistettiin Savonlinnassa, Huvila pienpanimolla. 
Tuotanto sitten siirrettiin itse Malmgårdin tiloihin kun Huvila joutui sulkemaan ovensa. 
Huvilan tuotteet tulivat mukaan reseptineen. 
Sentakia Malmgårdilla löytyy Huvila nimisiä oluita joka valmistetaan heidän omalla vanhalla reseptillä. 

Herra Creutz painosti sitä että kaikki on tuotettu omalla vedellä ja omalla sähköllä, kaikki tuotteet ovat pelloilta (tietenkin humalat ja hiiva ei). He pitävät kovasti kiinni ekoloogisesta periaatteista. Hiivat käytetään uudestaan ja tuotteet ovat laadukkaita. 

Hän myös sano kovalla äänellä että heillä valmistetaan kaikki käsityönä ja oluet ovat kaikki pintahiivaoluita. 
He eivät valmista eikä suostu valmistamaan kaupallisia pohjahiivaoluita kuten tuttu Lager, sillä se on tehdastuote eikä huolella valmistettu laadukas tuote. 
"Työmenetelmä on nopeampi ja helpompi ja muuten maistuvat vetisiltä litkuilta" hän jatkaa! :D  Olen samaa mieltä. 

Olut on nykyään iso asia ja sitä kehitetään kokoajan.

Tulossa on 2000l brittilaitteilla tälläkin hetkellä monta eri olutta.


Malgårdin tunnetut oluet ovat:

Dinkel 4,5%-5,3% : Kaunis paahteinen ja rusehtavaa spelttiolutta. Maku on paksu ja täyteläinen.
Belge: 8 % : Belgialaistyylinen vahva ale. Hedelmäinen ja hieman katkera.
Blond Ale 4,2 % : en ole vielä maistanut, kotona odottaa
Emmer IPA 6,2% : Ehdottomasti suosikkini <3 Viljan maku tulee läpi ja oikein raikas ja kevyt kullanvärinen hedelmäinen olut!
Emmer Trippel 8,2 % : Paksu, siirappinen, lähes oranssi hedelmäpommi. Nami!
Imperial IPA 8,9% : Raikas, hedelmäinen, paksu rusehtava IPA! Nam!
Columbus Pale Ale 4,7% :  en ole maistanut, kotona odottaa

Lisääksi löytyy harvinaisemmat : 

Barley Wine 10,4 % : ruskea, hedelmäinen, maltainen ja hyvin lämmittävän vahva. Tämä on eka Barley Wine mitä olen maistanut ja jää yksi parhaimmista.
Jouluolut 4,5 % : en kerennyt maistaa mutta kuulemma hyvin jouluinen ja mausteinen
Tammi-Portter 6,6% : en ole maistanut ja harmittaa sillä tätä ei löydy paljon mistään. Kuulemma savuinen ja hyvin lämmitävä talvinen olut.

Lisäksi on uutta Siideriä Arctic Cider 6,5 % katajalla maustettu kuiva omppusiideri. 

Malmgård valmistaa myös tilauksesta ravintoloihin erilaisia oluita joka kantaa nimen Proto #. Nyt ollaan jo Proto #11 Oatmealweizenia. 

Malmgårdin oluita voi ostaa heidän kartanopuodista 4.7% asti, muuten olutravintoloista ja Alkossa. 

Hän kuitenkin antoi vinkin että "Käykää mielummin Tallinnasta hakemassa vahvempia oluita, sillä halvempia" ja toivoi kovasti että nyt laki oikeasti muuttuisi vuodenvaihteessa sillä se helpottaisi kaikkien elämää.
Aivan naurettavaa touhua. Panimo ei saa myydä kuluttajalle. Että voivat myydä heidän valmistamia oluita asiakkaille omalla puodillaan, pitää perustaa firma firmassa ja eri toiminimi ja eri kassat. Kaikki tämä yhden huoneen sisällä. Naurettavaa! 

Hän tuntui nauttivan oluen kertomisesta ja tietenkin joi meidän kanssa itsekin omaa Dinkeliä. 
Rakkaudella ja innolla tehty ;)

Esittelyn jälkeen käytiin pyörähtämässä puodissa ja ostin Emmer-lakua ja monta muuta tuotetta! Mehuja ja viljoja! Kaikki ehdottomasti luomua!!!Jätettiin sitten kartano taakse ja jatkettiin matkaa Porvooseen päin.

Kovasti odotellaan Helsinki SOPP että päästään maistelemaan taas heidän herkkuja suoraan hanasta!


Tämä on pieni matka joka kannattaa ehdottomasti tehdä!!! :) 

Kiitos Malmgård ja nähdään ensi kesänä uudestaan!Ps. Spelttijauholla saa aikaseksi ihanaa piirakkapohjaa. Seuraa vkl mitä uutta tulee ;)

Kommentit