Italialaisilla on pitkä ruokaperinne myös uuden vuoden ruoassa. Listä on pitkä, jotkut syö ankeriasta, jotkut isoja kukkoja, näyttäviä uuniruokia ja tietenkin tortellineja!!
Yksi perinne on kuitenkin yli kaiken ja joka ikisessä kodissa ei ole Uutta vuotta ilman näitä ruokia: Cotechino, Zampone ja ruskeita linssejä!!
Näitä valmistetaan 31.12 kun ihmiset järjestävät jätti illallisia perheen ja kavereiden kanssa!
COTECHINO:
Cotechino ei ole muuta kuin Salamin sukulainen joka syödään keitettynä. Luonnollisen suoleen sisään tulee pekonia, possun nahkaa ja possun lihaa. Jokaisella alueella on oma tapa valmistaa ja maustaa mutta perinne haluaa että uutena vuotena se tarjoillaan linssipedillä, jotka symboloivat rahaa ja onnea. Cotechinoa valmimstetaan ainoastaan pohjois Italiassa (Friuli Venezia-Giulia, Emilia-Romagnia, Veneto, Lombardia, Trentino, Toscana, ).
Tunnetuin ja suojeltu Cotechino di Modena (Sama kaupunki mistä Mortadella ja Balsamico on kotosin) on yksi Italian merkitty ruokaherkku, sillä se kantaa IGP koodin (Tietyn alueen suojattu tuote. Sitä ei saa valmistaa missään muualla eikä muiden alueiden raaka-aineilla).
Myynnissä löytyy pieniä ja yli kilon kokoisia pötköjä ja yleensä ovat foliopusseissa pakattuna jotka helpottavat kypsentämistä.
Eli koko pussukka veteen kiehumaan noin 20 min miedolla lämmöllä tai sen ajan joka pakkauksessa lukee.
Kunnon artisaani Cotechino tarvitsee enemmän aikaa keittämiseen ja suoleen pitää tehdä pieniä reikiä niin rasvat valuvat pois.
Maultaan on hyvin pehmeä ja rasvainen, possun lihan makuinen mutta makeampi.
Koostumus on hyvin rasvainen ja tämä just jakaa mielipiteitä tuotteesta.
Silti pieni pala on joka uusivuosi syötävä! :D
Suomessakin nykyään sitä saa jostain isosta ruokakaupasta, esim. Stockmannin herkusta!
ZAMPONE:
Toinen hyvin erikoinen herkku on Zampone (iso tassu). Tämäkin tuote kantaa IGP merkinnän ja valmistetaan myös vaan Modenassa. Jotkut artesaanit saa kuitenkin valmistaa tätä makkaraa myös Mantovassa ja Cremonassa jotka löytyvät lähettyvillä.
Zampone on periaatteessa vaan cotechinoa sian sorken sisällä. Se siis kypsennetään sian sorkassa keittämällä miedolla lämmöllä pitkään vedessä.
Maultaan ja koostumukseltaan ihan sama kuin Cotechino.
Sorkka toimii vaan pussina ja koristeena, sitä siis ei syödä.
LINSSIT:
Niinkuin jo mainitsin, linssit uuden vuoden aattona symboloi vuoden tulevaa rahaa ja onnea.
Ilman linssejä ei tule rahaa!
Linssit perinteisesti keitetään vaan ja maustetaan maun mukaan.
Minun oma lempi tapa valmistaa on tämä:
500g ruskeita linssejä
1 sipuli
1 pieni porkkana
1 pieni lehtisellerin varsi
Rosmariiniä
1 laakerinlehti
Suolaa
Pippuria
Pilko hyvin pieneksi sipuli, porkkana ja selleri ja paista kattilassa 1 rkl oliiviöljyllä. Lisää kattilaan linssit ja pyöritä pari kertaa. Lisää 1 l vettä, suolaa, laakerinlehti ja rosmariini.
Keitä noin 20 min kunnes linssit ovat pehmeet, liemi paksu ja maku tuhti ja kohdillaan.
Tarjoile linssit ilman lientä mutta säilytä se ja tee ylimääräsestä vaikka linssikeitto!
Ripottele pippuria päälle.
Aseta vadille ja Zampone tai Cotechino päälle!
Katso myös toinen tarjoiluversio! :)
Kommentit
Lähetä kommentti