VINKIT SOKERIKAKKUPOHJAN ONNISTUMISEEN



 Kakkupohja ovat kaikille kotileipuireille aina haaste. Joskus onnistuvat heitolla joskus taas lässähtävät ja niin rasittavat hermoja! 
Miten siis kakkupohja onnistuu ilman erikoista onnea ja taitoa riippumatta?
Monet kyselevät vinkkejä ja ohjeita niin ajattelin nyt listata ainakin tavat millä itse onnistun.
Tyylejä ja reseptejä on monia niin tottakai saa korjata jos jotain tuntuu erilaiselta tai hassulta.
Minä ainakin näin onnistun :)



Ensinnäkin ei ole tarkkoja gramma määriä mutta silmällä kaikki.
Itse käytän lasitekniikkaa, eli saman verran aineita jokaiseen lasiin.

Tarvitset:

xx huoneenlämpöisiä kananmunia (laske vaikka 0,5 kananmuna per henkilö)
xx sokeria
xx jauhoja
xx perunajauhoja
1/2 tl leivinjahauhetta

Minun sokerikakkupohja syntyy näin:


  • Ota 3 saman kokoista lasia tai vielä parempi 3 saman kokoista mittakannua.
  • Päätä kakun koko ja hajota ekaan lasiin huoneenlämpöiset kananmunat. Jos kananmunat ovat vähänkin kylmiä eivät vaahtoudu samalla tavalla.
  • Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria.
  • Mittaa kolmanneen lasiin 70% jauhoja ja 30% perunajauhoja
  • Lisää sitten leivinjauhe. Itse käytän 1/2 tl 6 munan kakkuun. Laita hieman vähemmän jos teet pienemmän. Älä käytä liikaa leivinjauhetta, sillä se voi olla yksi yleisin syy miksi kakku paistaessa uunissa lässähtää (itse tein monesti tätä virhettä). Kananmunat ja sokeri tekevät jo saman työn kun paistuvat. 
  • Siirrä kananmunat ja taikina yleiskoneeseen ja vatkaa vähintään 10 minuuttia kunnes syntyy kuohkea ja vaalea vaahto. Huolehdi että vaahto kohoaa lähes kaksinkertaiseksi ja on ilmava.
  • Sekoita lusikalla jauhot lasilla ja siivilöi vähän kerralla kananmunavaahtoon sekoittamalla hellästi vähän välin.
  • Sekoita nuolialla todella hellästi kaikki vaahto tasaiseksi. Varo!! Vaahdossa voi piileksii jauhomöykköjä. Käy siis oikein kunnolla kaikki läpi kunnes jauhoisiä jäämiä ei enään näy ollenkaan.
  • Itse käytän 3 kananmunan kakkuun 10 cm korkea vuokaa, 6 munaan 13 cm. Omat vuoat ovat kevytalumiinia ja 10 cm korkeita. 
  • Ruiskuta kakkuvuokaan vuokaspray:tä (löytyy marketeissa, Keiju merkkisiä öljytiskillä)
  • Siirrä kakkutaikina varovasti vuokaan.
  • Taputa vuoka muutaman kerran pöytää vasten niin ylimääräinen ilma katoaa pois.
  • Lämmitä uuni 180 astetta.
  • Paista kakku noin 45-50 min. Älä avaa uunia ennen tätä aikaa muuten kakku lässähtää!
  • Ota kakku pois uunista ja anna levätä ja jäähtyä noin 10 min.
  • Kumoa varovasti kakku ritilän päälle ja jeee!!!! Tasainen ja sienimäinen kakkupohja on valmis!
  • Jos kakku ei heti valuu vuoasta pois niin taputtele vähän reunoista.
  • Anna jäähtyä vaikka yön yli oikein kunnolla.
  • Kakkupohjan voi myös pakastaa jos et tarvitse sitä heti.

Suuriin piirtein tämä on kokonainen prosessi kakkupohjan tekoon. Salaisuudet ovat siis huoneenlämpöiset kananmunat, pitkä vatkaus, hyvä jauhojen sekoitus joukkoon, vähän leivinjauhetta, lämpöinen uuni ja oikea paisto aika! :) 



Toivottavasti on tässä ohjeessa edes vähän apua! :) Kysykää ihmeessä jos jotain tulee mieleen! :)