Murotaikinakeksit ovat osaa Italian leivontakulttuuria. Niitä löytyy niin moneen makuun ettei päivä riitä niiden maisteluun. Perinteinen murotaikina on hyvin helppo ja nopea valmistaa, mutta sitä voi myös maustaa eri tavalla, niinku suklaalla, kahvilla, pähkinöillä tai pistaasipähkinöillä. Keksit voi syödä sellaisenaan tai sitten dipattuna tummaan tai valkosuklaan. Tässä teille reseptit kaikista eri taikinoista mitä olen kokeillut:
Perinteisiä vaaleita keksejä:
250g jauhoja
2 kananmunan keltuaisia
100g tomusokeria
140g kylmää voita
Sitruunan kuori raastettuna (haluttaessa)
1 tl vanilliinisokeria
Ripaus suolaa
Kahvikeksejä:
250g jauhoja
2 kananmunan keltuaisia
100g tomusokeria
140g kylmää voita
1 tl vahvaa kahvirouhetta (espresso)
1 tl vanilliinisokeria
Ripaus suolaa
Suklaakeksejä:
250g jauhoja
2 kananmunan keltuaisia
100g tomusokeria
140g kylmää voita
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Ripaus suolaa
Pistaasikekejä:
250g jauhoja
2 kananmunan keltuaisia
100g tomusokeria
140g kylmää voita
3 rkl pistaasipähkinärouhetta
1 tl vanilliinisokeria
Ripaus suolaa
Kuorrutus:
Tummaa taloussuklaata tai valkoista leivontasuklaata
Tummaa taloussuklaata tai valkoista leivontasuklaata
Noin 500g taikinamöykky (20-30 keksiä):
Kaada taikina työalustalle ja lisää siivilöyty tomusokeri, sitruunan kuori tai suklaajauho tai kahvirouhe tai pistaasirouhe ja keltuaiset (älä heitä pois valkuaisia, voit käyttää sitä vaikka herkullisissa marengeissa).
Vaivaa taikina hyvin sileäksi ja nopeasti, mielummin sormien päillä, niin ettei se kerkee lämpenee.
Jos taikina jää jotenkin kovaksi tai murenee liian helposti, kasta pikkaisen kädet kylmään veteen ja jatka vaivaamista.
Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 min lepäämään. Kauli taikina ohueksi ja muotoile keksit. Käytä mitä ikinä keksimuotteja tulee mieleen!
Paista uunissa 180 astessa noin 15 min, kunnes pikkasen raunat ottavat kauniin kultaisen värin.
Kommentit
Lähetä kommentti