Se on korkea, iso, kohottu kananmuna, vesi, taikina pulla jonka on vähän sienen tai kupolin muotoinen joka sisältää kandeerattu hedelmiä ja rusinoita.
Sen tarina alkaa vuonna 1800, kun Italialaiset perheet kokointuvat Jouluna takan eteen syömään tätä isoa leipää, josta nimi tulee (pane =leipä + one =iso).
Siitä lähtien se on ollut pysyvästi kaikkien joulupöydässä Pandoron kanssa, joka on taas korkea tähtimuotoinen makeampi pulla, ilman mitään sisällä.
Nykypäivänä löytyy Panettoneja ja Pandoroja vaikkamillä täytteillä. Yleisin on suklaa ja appelsiinikreemi.
Kun kyse on kuitenki vahna ja perinteinen pulla niin haluan jaksaa teidän kanssa ihan perus resepti.
Tähän pullaan on hyvä varata aikaa ainakin 2 vuorokautta, sillä kohotusajat ovat todella pitkät ja on hyvä käyttää yö hyväkseen viimeiseen kohotukseen.
Resepti on grammoina, sillä se on todella tarkka.
Lisäksi tarvitsen yleiskoneen jossa koukku ja paperisia kakkuvuokia.
Tällä reseptillä voit tehdä 2 kpl 500g Panettonea tai 1 1kg iso Panettone.
Koristele pulla kauniilla punaisella nauhalla ja anna vaikka lahjaksi! Niinhän me ainakin Italiassa tehdään :)
Tarvitset yhteensä noin 1 kg panettoneen:
241 g jauhoja
276 g manitoba jauhoja
75 g vettä
9 g tuorehivaa
150 g sokeria
52 g kananmunan keltuaisia (3)
202 g kokonaisia kananmunia ( 4)
120 g pehmeää voita
1 sitruunankuori raastettuna
1 appelsiininkuori raastettuna
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
4 g suolaa
Kourallinen erilaisia kandeerattuja hedelmiä (sitruuna, appelsiini, jne)(voi jättää myös pois)
1 dl rusinoita
Ensimmäinen taikina:
15 g vettä
3 g tuorehivaa
Ripaus sokeria
11 g jauhoja
11 g manitoba jauhoja
-
Lämmitä vesi 30°C ja sulata joukkoon hiiva.
Lisää ripaus sokeria ja jauhot.
Sekoita kunnolla kunnes taikina on sileä ja napakka pallo.
Siirrä kulhoon ja peitä se kelmulla.
Anna kohoa uunissa jossa valo vaan päällä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonut tuplasti.
Toinen taikina:
Ensimmäinen taikinapallo
7,5 g kananmunan keltuaista (1/2)
22 g vettä
20 g jauhoja
25 g manitoba jauhoja
7,5 g sokeria
-
Ota kohonut taikina pois uunista ja lisää joukkoon kananmunan keltuainen, vesi, jauhot ja sokeri.
Sekoita oikein kunnolla kaikki ja muodosta uusi isompi sileä ja napakka taikinapallo.
Siirrä taikina taas kulhoon ja peitä kelmulla.
Anna kohoa rauhassa uunissa jossa valo vaan päällä noin 1,5 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut tuplasti.
Kolmas taikina:
Toinen taikinapallo
37 g vettä
7,5 g kananmunan keltuaista (1/2)
35 g jauhoja
40 g manitoba jauhoja
4 g tuorehiivaa
5 g sokeria
Lisää toiseen taikinaan hiiva, vesi, kananmunan keltuainen, jauhot ja sokeri.
Sekoita ja vaivaa kunnolla taikina sileäksi ja napakaksi palloksi.
Siirrä taikina nyt yleiskoneen teräskulhoon ja siirrä uuniin jossa valo vain päällä ja anna kohota rauhassa noin 2 h.
Laita tässä vaiheessa rusinat kylmään veteen pehmentymään.
Neljäs taikina:
Kolman taikina
175 g jauhoja
200 g manitoba jauhoja
37,5 g kananmunan keltuaisia (2)
202 g kokonaisia kananmunia (4)
135 g sokeria
120 g pehmeää voita
Sitruunan kuori raastettuna
Appelsiininkuori raastettuna
1 vaniljatangon siemenet tai 1 tl vaniljasokeria
4 g suolaa
1 dl rusinoita
Lisää kolmanteen taikinaan kokonaiset kananmunat, kananmunan keltuaiset, puolet sokerista, puolet jauhoista, vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeri ja sitruksien kuoret.
Sekoita yleiskoneella koukulla sileäksi ja tasaiseksi taikinaksi.
Lisää loput sokereista ja vatkaa taikina noin 15 min.
Lisää pehmeä voi ja aina vatkaen jauhot vähän kerralla.
Vatkaa taikina vielä 10-15 min.
Lisää pehmeät rusinat ja kandeeratut hedelmät ja jatka vatkaamista kunnes kaikki on sekoitettu tasaisesti.
Taikinan pitää olla tosi tahmea mutta napakka. Melkein limanen :D
Kaada taikina jauhottuun alustaan.
Nyt kannattaa jakaa taikina kahteen osaan jos tahdot 2 500g Panettonea.
Jätä isoksi palloksi jos teet vain yhden 1 kg Panettonen.
Jauhoisillä käsillä vaivaa varovasti taikina kunnolla palloksi.
Anna kohoa vielä 30 min ja siirrä sitten Panettone/t paperivuokaan.
Näitä vuokia löytyy netistä tai leivontakaupoista. Pitää olla noin 10 cm ja korkea 500g siitä sitten isompia.
Voit myös käyttää normaalia paperivuokaa tai ihan kakkuvuoka. Peitä vaan reunat leivontapaperilla.
Peitä nyt paperivuoka kunnolla kelmulla ja laita uuniin kohoamaan vähintään 7 tuntia tai kunnes taikina on kohonut noin 1 cm reunoista.
Älä kuitenkaan ihmettele jos taikina kohoaa reunoista yli.
Ota lisätaikina varovasti pois ja käytä sitä vaikka muffinseihin ja pienempiin pulliin.
Ota varovasti kelmu pois.
Tee kohotun taikinan keskelle iso X viilto terävällä veitsellä ja täytä viillot pienillä voi paloilla.
Paista uunissa 175 astetta noin 30-40min.
Jos pinta tummuu liikaa peitä pulla foliolla. Tämä kuitenkin vasta 30 min jälkeen.
Ota Panettone pois uunista ja laita se kuivumaan ylösalasin. (Tökkäise vaikka pitkillä varrastikuilla pohja ja aseta ritilälle tai talouspaperirullen päälle jäähtymään).
Jäähdytä Panettone oikein kunnolla vaikka 2-3 tuntia.
Jos olet oikea herkkupeppu niin sulata tummasuklaalevy hauteessa ja kaada kuuma suklaa Panettonen päälle. :D
Koristele sitten mielesi mukaan.
Panettone ei oteta pois pahvivuoasta ja se leikataan siivuiksi ja syödään käsin repimällä pieniä paloja sormilla.
Tietenkin voi syödä koko palasen käsin :D
Panettone säilyy 2-3 päivää ihan kunnolla jos vaikka siirtää muovipussiin tai sellofaniin jos lahjaksi annat!
PS. Rusinat voi vaihtaa suklaapisaroihin.
Aivan ihanaa ja rauhallista joulua kaikille <3 <3 <3 <3
Kommentit
Lähetä kommentti