PARSA-PARMESAANI SPELTTIRISOTTO


Italialainen klassikko! Keväinen parsarisotto :) Tämä on ehdoton ruoka heti kuin tuoreita parsoja saa torilta ja kaupoista. Hyvin kermainen ja juustoinen tämä risotto saa makua parmesaanista, valkoviinistä ja tietenkin parsoista. Rakennetta antaa kaiken lisäksi rapeat parmesaanilastut. 
Muutin kuitenkin vähän perinnettä ja riisin sijaan kokeilin vaihteeksi spelttiä, joka tekee annoksesta vielä maukkaampaa ja maalaisempaa. 

Risottoon:

3 dl spelttiä (arborio riisiä jos tahdot perinteisen risoton)
500g tuoretta vihreää tankoparsaa
1 sipuli
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
2 dl valkoviiniä
1l kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
Tuoretta persiljaa hienonnettuna
Nokare voita
Suolaa
Mustapippuria

Parmesaani lastuihin:

100g parmesaania raastettuna
Öljyä

4 annosta:

Valmista heti ekana parmesaani lastut.
Aseta uunipaperi uunipellin päälle ja rasvaa hieman öljyllä.
Tee 4 parmesaani kasaa pitkällä toisistaan.
Levitä lusikalla ja muodosta pieniä pyöreitä parmesaani levyjä.
Esilämmitä uuni 225 astetta ja kun uuni on valmis, paista parmesaani ympyrät noin 5 min kunnes reunat saavat väriä.
Ota lastut pois uunista ja anna jäähtyä rauhassa.


Palottele oikein pieneksi palaksi sipuli, porkkana ja selleri.
Paista isossa pannussa voilla.
Palottele tankoparsa pieneksi paloiksi ja lisää pannuun.
Paista hetken miedolla lämmöllä.
Lisää speltti ja paahda hetken kunnes jyvät ovat öljyisiä aina sekottaen.
Varo ettet polta jyviä pohjaan.
Lisää valkoviini ja anna minuutin verran haihtua ja kuplia.
Lisää nyt vähän kerrallaan kasvisliemi.
Heti kun jyvät imeävät liemen lisää enemmän kasvislientä, vaikka 1 dl kerralla.
Lisää lientä ja sekoita useasti kunnes jyvät ovat kypsiä.
Parsa saa ja pitääkin pehmentyä ja hajota.

Kun jyvät ovat pehmeitä paista toisessa kattilassa voilla muutama kokonainen tankoparsa. Mausta suolalla ja pippurilla.



Kommentit