PASTA ALLA CARBONARA


Kuka nyt ei ole ikinä syönyt Carbonarapastaa?? Tuttu Italialainen klassikko on valloittanut koko maailman makuaistit sillä simppeli mutta erikoinen! 

On tullut vastaan niin monta tarinaa ja versioita että nyt on aika selventää pikkaisen ajatuksia ja kertoa mistä aineista aito Carbonarapasta syntyy. 
Ja HUOM!! Siihen ei kuulu kerma!!! Se on vaan kaupallinen keksintö joka auttaa pitämään annoksen tuhtina ja mehevänä, sillä jos et osaa nopeasti pyörittää tätä keltuaisten kanssa muuttuu kuivaksi mössöksi! 
Simppeli ei ole aina helppo! 

Perinteisesti käytetään Guancialea eli possun poskea. 
Tämä on maultaan vahvempi, paksumpi ja mureampi kuin pekoni. Lisäksi se ei ole lainkaan rasvainen, sillä se sisältää vaan hienoa rasvaa jota ei voi edes verrata pekonin silavaan. 
Joka alue valmistaa Guancialea omalla tavalla ja pitävät kiinni omasta D.O.P. merkinnästä joka suojaa tuotetta. Jotkut pitää monta päivää suolaliemessä jotkut taas marinoi kylmimttäin suolalla, salvialla, rosmariinillä ja pippurilla. 
Tämä prosessi on tärkeä sillä se saa makua ja muodostuu Guancialen kuori. Tämä on myös pää raakaaine Amatriciana Pastaan. 

Toinen todella tärkeä asia on juusto. 
Perinne taas kertoo että Pecorino Romano kuuluu Carbonaraan. 
Tämäkin on suojattu D.O.P juusto joka on valmistettu ainoastaan 100% lampaan maidosta. Kypsyy noin 5-8kk. Hajultaan ja maultaan todella pistävä ja vahva. Se on hyvin voimakas juusto joten monet käyttää Parmesaania tän sijaan, joka ei ole väärin, sillä se antaa vähän miedomman maun. Tätä juustoa valmistetaan ainoastaan Sardiniassa ja Rooman nurkilla.
Pecorinosta joko tykkää tai ei. 

Sitten vielä kananmunat. 
Perinteisesti käytetään ainoastaan keltuaisia joka just vatkataan pecorinon ja suolan kanssa. 
Monet käyttää kokonaisia kananmunia sillä se on jälleen kerran miedompi ja kermaisempi. 
Tärkeä on että kananmuna kaadetaan pastan päälle kun on kypsä ja sen oma lämpö hyydyttää kananmuna. Tässä on oltava todella nopea, sillä tosiaan se voi kuivua koppuraksi todella nopeesti.
Mut nyt katsotaan resepti: 


400g pastaa ( Spaghetti, Penne, Farfalle)
200g guancialea kuutioina (sitä ei Suomesta kovin helposti löydy joten käytä vaan pekonia)
4-5 kananmunan keltuaista 
2 rkl Pecorino Romano raastettuna
Suolaa
Mustapippuria suoraan myllystä.

4 annosta:

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää suola. Kun vesi kiehuu lisää pasta. Kypsennä pasta ohjeiden mukaan.

Paista pannulla guanciale tai pekonisuikaleet. Voit lisätä 1 tl oliiviöljyä niin tulee maukkaampi.

Sekoita kulhossa keltuaiset, Pecorino Romano, suola ja pippuri.

Kaada valmis pasta suoraan pannuun guanciale tai pekonisuikaleiden päälle ja lisää sitten kananmuna seos. 

Sammuta liesti ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Anna kananmunan kypsyä pastan lämmöllä.

Asettele lautasille ja lisää vielä reilusti tuoretta mustapippuria suoraan myllystä.

Kommentit