PERINTEINEN PERUNALAATIKKO



Perunalaatikko on yksi perinteinen ruoka, joka ei voi puuttua joulupöydästä! Niinkuin kaikki laatikot, se vaatii ison ja pitkän työn, mutta lopputulos on mahtava! Voitte hyvin valmistaa laatikon jo muutaman päivän etukäteen.

2 kg jauhoisia perunoita
2 dl vehnajauhoja
0,5 - 1 l maitoa
50 g voita
2 rkl siirappia
Suolaa

10:lle 

Annos on hyvin reilu, jos olette vähemmän puolittakaa annokset!

Keitä perunat hyvin pehmeäksi suolaisessa vedessä.
Kaada keitinvesi ja survo perunat. Anna jäähtyä.
Lisää sekaan puolet jauhoista ja sekoita.
Peitä seos loppu jauhoilla ja anna kaiken levätä kannen alla minimissään 6h, niin seos muuttuu joustavaksi ja kermaiseksi.
Kaada joukkoon maito niin että seos muuttuu löysäksi perunamuussiksi.
Lisää suolaa ja sekoita.
Kaada voideltuun vuokaan ja muotoile pieniä aaltoja pinnalle lusikalla.
Täytä noin 3/4, sillä seos kohoaa.
Laita vuoan päälle foliopaperia ja paista uunissa 200 astetta ensimmäisen tunnin ja tiputa lämpö sitten 150 asteeseen ja paista vielä tunti.
Ota folio pois viimeisille 30 minuutille niin pinnasta tulee kaunis ruskeaa ja rapeaa.
Tarjoile lämpimänä!

Jos valmistat laatikon etukäteen niinku suosittelenki, kun lämmität sen uudestaan, laita päälle pieniä voin paloja, niin että sulaa ja antaa paremman kuoren ja maun :)