UGOLINON LASAGNE



Lasagne ovat ollut aina kaikkien herkkua. Tämä perinteinen Italialainen tuhti juhlaruoka kokattiin tosiaan aina tärkeisiin tapahtumiin. 
Kirjat kertovat että ensimmäinen Lasagne annos kokattiin Napolissa vuonna 1239.
Tänä päivänä se on yksi Italian ruokasymbooli ja sitä löytyy moneen tapaan eri täytteillä. 

Jokaisella alueella on oma paikallinen Lasagne resepti. 
Täytteet muuttuvat aluettain. Jossain käytetään eri juustoja, vihanneksia, lihoja mutta yksi asia on aina se tärkein: tuore kananmunapasta.
Lasagneen käytetään ainoastaan tuoreita kananmunapastalevyjä. Voi tehdä itse kotona, löytyy kylmätiskiltä tai sitten kuivattuna (vaatii nopean keittämisen). Jossain reseptissä vaaditaan vihreitä pastalevyjä eli lisätään pinaattia taikinaan. 

Tunnetuin on Lasagne alla Bolognese, eli Bolognese kastikkeella ja besciamellalla täytetty annos. Tämä versio on Emilia-Romagnan oma lasagnetyyli. 

Toinen hyvin tunnettu on Pestolasagna tai sitten Sisilialainen lasagne johon tulee munakoisoa, herneitä ja keitettyä kananmunaa. Joskus kinkkuakin. 

Ehdotan teille perinteisen reseptin pienellä lisäpotkulla herkkusuille, eli kinkku ja kananmuna lisätäytteillä!

Huom! Besciamella suomennettuna valkoinen kastike tai juustokastike on todella helppo tehdä kotona!! Ja ei tarvitse juustoraastetta :) 


500g tuoretta lasagnelevyä tai kuivattuna

Jauhelihakastike:

1 sipuli
1 lehtisellerin varsi
1 porkkana
1 valkosipulikynsi
600g naudanjauhelihaa
500g paseerattutomaattia
1 dl punaviiniä.
Tuoretta basilikaa
Suolaa
Pippuria

Besciamella:

1 l täysmaitoa
1 rkl jauhoja
50g voita
Ripaus muskottipähkinää
Suolaa

Extra täytteet:

Kunnon ohutta kinkkua (saunapalvi, extra saunapalvi käy)
3 keitettyä kananmunaa
Parmesaania

6:lle:

Valmista jauhelihakastikkeella.
Pilko hyvin pieneksi sipuli, porkkana ja selleri.
Paista 1 tl oliiviöljyllä kattilassa hetken.
Lisää jauheliha ja valkosipuli.
Paista liha ruskeaksi muttei kypsäksi.
Lisää paseerattutomaatti, basilika, viini, pippuri ja suola.
Sekoita kunnolla ja anna kiehua kannen ainakin 30 min.

Valmista besciamella kastike.
Lämmitä maito isossa kattilassa. Lisää suola, voi ja muskottipähkinä.
Anna kiehua nätisti pari minuuttia ja lisää sitten jauhot.
Sekoita kokoajan kunnes maito on suurustettu kunnolla.
Lisää pieni nokare voita.
Lisää makua antaa vaikka 1 rkl parmesaania (muttei kuulu perinteiseen reseptiin ja basciamellaan ei kuulu juustoa).
Varo ettei pala pohjaan.



Voit sekoittaa jauhelihakastike ja besciamella keskenään tai sitten lisätä sitä erikseen. Kuitenkin joka kerrokseen tulee molempia niin että levyt peittyy hyvin.



Laita uunivuoan pohjaan hieman kastiketta.
Aseta vuoaan lasagnelevyt niin että koko vuoka peittyy.
Jos levyt ovat hassun muotoisia niitä voi leikkaa sillä tavalla et tulee täydellinen lasagne.
Peitä taas kastikkeella, kinkulla ja kananmunaviipaleilla.
Kastiketta pitää olla reilusti muuten lasagne kuivuu uunissa!
Peitä taas pastalevyillä ja tee samaa ainakin 6 kertaa.
Lasagne on parhaimmillaan kun on ainakin 5-6 kerrosta.

Viimeinen kerros pitää olla peitettynä kastikkeella. Ripottele paljon parmesaania vielä päälle.



Peita vuoka alumiinifoliolla ja paista uunissa 180 astetta noin 20min.
Ota folio pois ja ruskista pintä kauniisti vielä 10-15 min.

Tarjoile heti lämpimänä!