UGOLINON MANSIKKAKKAKU



Kesä on mansikoiden kausi. Pienillä ihanilla punaisilla herkuilla voi tehdä vaikkamitä leivoksia ja kakkuja! Olen pitkään miettinyt raikasta sitruunaista mansikkajuustokakkua. Tällä kertaa pohjana toimii perinteinen kakkupohja joka rei'itetään, niin täyte valuu kivasti koloihin. Tavoitteeni on kakku joka ei ole super makea, mutta raikas ja mansikkainen.
 Tällä kakulla tahtoisin toivoa työkavereille hyvää lomaa ja hauskan kesänjatkoa, vaikka oma loma on vielä kaukana (no ei nyt ihan, reilu 2 viikkoa vielä)! Jaksaa jaksaa, ainakin tällä kakulla! :)





Pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl jauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 sitruunan raastettu kuori

Mansikkamelba:
500g tuoreita mansikoita
1 tl sokeria
1/2 sitruunan mehu

Kostutus:

2 dl mansikkamehua (tiiviste + vesi)
3 rkl mansikkamelbaa

Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g mascarponea 
3 dl mansikkamelbaa
3 kpl liivatelehtiä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljakreemijauhetta
1/2 sitruunanmehu

Kuorrutus: 
200g tuoreita mansikoita
3 kpl liivatelehtiä
2-3 dl mansikkamehua (tiivistemehu käy hyvin)

24 cm vuoka : 

Vatkaa yleiskoneella voimakkaasti ja pitkään kananmunat ja sokeri niin että seos vaahtoutuu, vaalenee ja paisuu ainakin kaksinkertaiseksi. Sähkövatkaimellakin onnistuu jos voimat riittää.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää varoen aina vatkaen kananmunaseokeen. Varoo ettei taikina lässähtä.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kaada kakkutaikina siihen.
Paista 180 astetta noin 40 min minuuttia.  Kokeile aina hammastikulla kypsyys.




Älä avaa uunia liian aikasin ja nopeasti sillä pehmeä kakkupohja lässähtää samantien.
Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla. Ota vuosta pois ja leikkaa tarvittaessa jos liian korkeä.
Laita kakkun vuoan reunat takasin ja peitä reunakalvolla.
Tee sormilla tai pyörellä tikulla reikiä sinne tänne jokapuolelle kakkuun. Saavat olla syviä.





Valmista sitten mansikkamelba. 
Ota mansikoita vihreät hatut pois ja survo sauvasekoittimella sokerilla ja sitruuunamehulla kunnes kastike muuttuu kiiltäväksi.




Kostuta kakkupohjalla sekoittamalla mansikkamelba ja mansikkamehu keskenään. 





Kaada vielä pikkaisen melbaa pohjan päälle.






Valmista täyte.

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä reilut 5 min. 
Lämmitä noin 3rkl vispikermaa ja sulata siihen puristetut livatteet. 
Vatkaa kovaksi vaahdoksi vispikerma, vaniljakreemijauhe ja sokeri. 
Lisää vispikerma mansikkamelba ja liivatekerma perään. Sekoita kunnolla ja varovasti ettei lässähdä.
Kaada kakkupohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin 3-4 tuntia tai mieluiten yön yli.





Levitä sitten vielä vähän melbaa päälle. 






Pehmennä taas liivatelehdet kylmässä vedessä.
Lämmitä noin 0,5 dl laimennettua mansikkatiivistemehua kattilassa ja sulata siihen puristetut liivatteet.
Lisää loput mansikkahehusta kulhoon ja sekoita.
Lisää vielä 3 rkl mansikkamelbaa (tämä osa käyty siivilällä läpi).

Viipaloi mansikat ohuesti ja asettele kauniisti kakun päälle. 
Kaada mansikkaseos ja anna hyytyä jääkaapissa toiset 2-3 tuntia.




Nauti heti ihanasta mansikkakakusta! <3