KAALIKÄÄRYLEITÄ SPELTISTÄ



Käälikääryleet ovat sesongin huippuruokaa. 
Lähes jokainen ainakin kerran syksyssä valmistaa näitä. Näppäryyttä vaatii mutta loppujen lopuksi ovat aika helppoja. 
Tällä kertaa vaihdoin perinteisen puuroriisin spelttiin ja laitoin pikkaisen omaa mielikuvitusta näihin herkkunyytteihin. :)

1 iso varhaiskaali tai vielä paremmin savojinkaali
-
700 g naudanjauhelihaa
2 dl spelttijyviä
1 porkkana
1 sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 paahtoleipä viipaletta (reunat pois)
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
Tuoretta persiljaa
Ripaus valkopippuria
Mustapippuria
Suolaa
-
0,5 dl tummaa siirappia
1 rkl oliiviöljyä
Meiramia

6 annosta: 

Keitä kaali isossa kattilassa muutaman minuutin kunnes lehdet ovat pehmeitä.
Keitä suolavedessä spelttijyvät.
Valuta vesi pois ja käytä nopeasti kylmän veden alla. Kaada kulhoon.
Pilko tosi pieneksi paloiksi sipuli, porkkana ja selleri.
Siirrä nämä kulhoon jauhelihan kanssa.
Kasta leipä ja litistä ylimääränen maito pois.
Lisää tämäkin kulhoon kananmunan, persiljan ja mausteiden kanssa.
Sekoita käsillä oikein kunnolla kaikki kunnon mössöksi.



Irrota varovasti pehmeästä kaalista lehdet sivuun ja leikkaa hiemat kovat osat pois.

Muotoile jauhelihasta pieniä pitkulaisia lihapullia ja aseta kaalilehden keskelle.

Kääri tiiviksi rullaksi ja aseta uunivuokaan.



Kun kakki kääryleet ovat valmiita ja kauniisti rivissä vuoassa sekoita pienessä kulhossa 1 rkl öljyä ja 0,5 dl siirappia.

Siivilöi seos kunnolla kääryleiden päälle ja ripottele sitten päälle meiramia (chiliäkin laitoin).



Paista uunissa 180 astetta noin tunti.



Nauti puolukkasurvoksella. (1 dl puolukkaa, 1 rkl sokeria ja kattilassa hieman murskattuna hillotetaan).