KOTITEKOINEN PASTA


Pastan tekeminen kotona vaatii aikaa ja tilaa. Sitä ei voi tehdä hätäisesti. Se on taas niitä ruokia joka näyttää helpoilta muttei todellakaan ole! 
Tuoretta pastaa voi tehdä kahdella eri tavalla: kananmunilla tai vedellä.
Kananmunat tulee kuvioihin enemmän Pohjois-Italiassa. 
Etelässä käytetään vettä. 
Tärkeä on muistaa että tuorepastan kanssa sopivat ainoastaan tuhdit kastikkeet, sillä se imeää tosi paljon nestettä. 
Lasagne levyjä, cannelloneja, fettuccine, tagliatelle, speghetteja ja vaikka mitä muuta vielä.
Katsotaan nyt miten saadaan hyvä pasta aikaseksi nopeasti.

Muista aina tärkeä suhde: 1 kananmuna x 100g jauhoja.
Tällä mitalla pastasta tulee todella tuhti joten jos tahdot kevyempää käytä puolet määrästä kananmunista tai sitten vettä. Vedelle ei ole tarkkaa mittaa. 
Sitä lisätään aina tarvittaessa. 
Jauhot mitä pitää käyttää ovat 00 tai durumvehnäjauhoa.
Älkää käyttäköö perusjauhoa. Maku ei ole sama ja koostumus on todella tahmea ja löllö.
Tiettyjen alueiden perinteen mukaan suola lisätään alussa kananmunien kanssa, toisien vasta keitinveteen. Saat itse valita milloin.

400 g durumvehnäjauhoja 
4 kananmunaa

Aseta jauhot isolle työtasolle, mielummin puinen. Minulla ei ole tilaa sellaiseen.
Muodosta jauhosta tulivuori, jonka keskelle sitten rikotaan kananmunat. 
Lisää käsillä vähän kerralla jauhoja keskelle ja sekoita samalla.
Hämmennä käsillä pikkuhiljaa ja ala sitten vaivaa voimalla.
Vaivaa ainakin 10 minuuttia kunnolla.

Anna taikinan levätä liinan alla noin 30 min. 


Jaa taikina pienemmäksi ja kauli kaulimella hieman oikean kokoiseksi ja ohueksi. 

Muista pitää tasoa, käsiä ja aivan kaikki kokoajan kunnolla jauhoissa.

Aseta pastakone ja valitse ekana vähän paksumpi väli.

Pidä yhdellä kädellä taikinasta kiinni ja pyörittele vipua. 

Pastataikina pikkuhiljaa veivautuu sisään.

Pidä tulovasta kiinni ja levitä pikkasen, sillä se voi jäädä helposti kiinni.

Kun olet vetänyt ekan levyn niin laita väli pienemmäksi ja veivaa uudestaan.


Voit vielä kerran veivata vielä pienemmällä niin taikinasta tulee ohut ja vahva.

Jos teet lasagnea tai cannellonia vaiheet loppuvat tähän. 
Voit käyttää heti tai kuivattaa keittiöpyyhen alla vaikka läpi yön.

Jos teet nauhapastaa aseta pastakoneen lisäosa ja veivaa varovasti ohut pastalevy samalla tekniikalla päästäkseen nauhat ulos. 

Kerää nauhat ja laita kuivumaan telineeseen siistiin lopputulokseen tai sitten vaan liinan tai leivinpaperin päälle.

Muista jauhoittaa kaikki nauhat sillä jäävät heti kiinni toisiin ja kun keität nauhat muuttuvat taikinapalloiksi. 

Tuorepasta säilyy jonkun aikaa jos oikein säilytetty. 

Sitä voi myös pakastaa mutta itse olen tässä asiassa todella vastaan.
Tuoreet ruoat syödään tuoreena! 

Jos keität pastan heti tuoreena niin keitto aikaa on noin 2-3 min.
Jos kuivatat hetken aika voi nousta myös 8-10min joten vain maistamalla tiedät onko valmis. 
Älä kuitenkaan keitä liikaa. 

Tarjoile pasta hyvän lihakastikkeen tai kermaisen kastikkeen kanssa!! :) 

Nam!