UGOLINON JOULUKINKKU



Meidän Joulukinkku tarjoitan herkullisella viskikastikkeella. Paistomittari on aivan ehdoton Joulukinkun valmmistuksessa! Alla pieniä vinkkejä ja ohje valmistukseen. Minun perheessä ollaan monta vuotta näin tehty mutta jokaisella on omat kikkaansa ja perinteet! :) Yksi juttu on aivan varma: koti tuoksuu aivan ihanalta! :) 


JOULUKINKKU POTKALLA:

1 joulukinkku potkalla (kg en mainitse kun kaikilla on erilaiset tarpeet)
1 purkki Dijon-sinaappia
Korppujauhoja
Muutama Tähtianis
Muutama kokonainen Neilikka

Muista aina sulatussäännöt.
Pidä pakastettu kinkku kylmässä (vaikka parvekkeellä jos oikein kylmä tai pakkasta) ja siirrä huoneen lämpötilään noin 2-3 pv ennen paistamista (riippuu koosta). 
Laita kinkku vatiin tai ämpäriin niin sinne sit valuvat nesteet. 
Kinkun pitää olla sisältä 10 astetta lämmin ennenkuin menee uuniin niin tökkäise paistomittari kinkun pehmeään alueelle syvälle!

Tällä ohjeella käsittelen pakastekinkkua. Jos on tuorekinkku jätä sulatusvaihde tietenkin pois mutta pidä huoli että sisällä kinkun lämpötila on silti 10 astetta.

Laita kinkku mittarin kanssa jätti-paistopussiin ja sulje sulkijalla. 
Tee pieni reikä yläpuolelle niin höyryt sitten pääsevät pois. Jos et tee reikää niin pussi voi räjähtää. 

Aseta kinkku pussineen uunipellille.

Laita kinkku 225 asteiseen uuniin ekaksi tunniksi ja laske sitten tunnin jälkeen lämpötila 120 asteeseen. 

Laske että eka kilo paistuu tunnissa ja seuraavat kilot tarvitsevat 50 minuuttia. Niin voit laskea 
paistoajan.


Jos tykkäät vetisemmästä kinkusta niin kinkku on valmis kun mittari näyttää 75 astetta.
Jos tykkäät kuivemmasta niin 77 astetta on täydellinen lämpötila.

Ota kinkku pois uunista ja revi pois oikein varovasti verkko ja päällimmäinen rasvakerros.
Putsa kinkku turhasta rasvasta pois.
Säilytä paistoneste kulhoon ja siirrä kylmänä sitten pulloon.
Älä heitä ikinä paistonestettä viemäriin, sillä se kovettuu ja putket tukkeutuu täysin! 
Voit kuitenkin käyttää paistonestettä kastikkeisiin ja patoihin. 

Peitä puhdas kinkku Dijon-sinapilla oikein kunnolla ja ripottele korppujauhoja jokapuolelle. 
Tökkäse neilikat ympäri kinkkua ja koristele tähtianiksella.

Laita kinkku uuniin takasin 200 astetta kunnes kuori on kauniin värinen ja vähän rapeampi. 
Siinä saattaa mennä 10 min kuten 30. 
Kinkku on jo siinä vaiheessa kypsä niin ei kypsy sen enempää.

Siirrä kinkku isolle lautaselle ja tarjoile siivuina.

Itse tykkään lämpöisestä, muut taas kylmänä!

Tarjoile joululaatikoiden, salaattien ja hyytelöiden kanssa! 


VISKIKASTIKE:

Nokare voita
2 dl kuohukermaa
1 dl kinkun paistin nestettä
1 pieni sipuli
0,5 dl savuista viskiä
3 eri pippurirouhetta
1 tl Dijon-Sinaappia
Rosmariiniä 
Persiljaa
Tinjamia

Noin 3 dl Viskikastiketta:

Pilko todella pieneksi paloiksi sipuli ja paista pikkukattilassa voilla.
Lisää sekaan pippurisekoitus.
Lisää sitten viski ja anna hetken hautua.
Lisää sinaappi. 
Lisää paistinlientä ja keitä hetken.
Lisää kuohukerma ja yrtit.
Anna kiehua kunnes kastike muuttuu paksuksi ja maku tasaiseksi.
Maista ja lisää tarvittaessa mausteita tai lientä.