KAHVI-MARENKIKAKKU


Nami Nami! Nyt herkutellaan! Tämä kakku on oikea vallottaja, joka yhdistää vahvan kahvin maun lempeään vaniljaan ja kuohkeaan kakkupohjaan. Kaikki tietää ettei keittiössä heitetä mitään pois turhaan, niin kuorruteeksi tällä kertaa toimii vaahtoinen kärtsätty marenki! 
Monta valmistusvaihdetta mutta silti hyvin yksinkertainen. Tässä resepti:

Kakkupohja:

4 kananmunaa
1/2 sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaniljakreemi:

2,5 dl täysmaitoa
0,5 dl kuohukermaa
2 kananmunan keltuaista
75g sokeria
1 vaniljatanko
25 g maizena

Kahvikreemi:

2,5 dl täysmaitoa
0,5 dl kuohukermaa
2 kananmunan keltuaista
75g sokeria
2 rkl pikakahvia (muruja)
1tl espressokahvia (jauhetta)
25 g maizena

Liemi:

2dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl pikakahvia (muruja)

Marenki:

4 kananmunan valkuaista
220 g tomusokeria
2-3 tippaa sitruunamehua
Ripaus suolaa

24 cm kakkuvuoka:

Aloitetaan kreemeistä.
Lämmitä maito ja kuohukerma pienessä kattilassa. Leikkaa vaniljatanko puoliksi ja rapsuta siemenet pois. Lisää maitoon ja lisää lopuksi koko tanko. Lämmitä kaikki muutama minuutti pienellä lämmöllä. Ota sit tanko pois.

Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri oikein kuohkeeksi vaahdoksi. Lisää sitten maizena, aina vatkaen. 

Kaada koko seos lämpimään maitoon ja aina sekottaen. Lisää vähän lämpöä ja sekoita kunnes kreemi paksuntuu muttei liikaa. 
Siirrä kaikki leveään kulhoon ja peitä heti kelmulla. Anna jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä.

Tee ihan sama työ ja prosessi kahvikreemille. Ainoastaan laita maitoon vaniljatangon sijaan kahvimurut ja espressojauhe.

Valmistetaan sitten kakkupohja. 

Vatkaa kananmunat ja sokeri oikein kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sen pitää paisua lähes kaksinkertaiseksi. 

Sekoita kulhossa sitten kuivat aineet keskenään ja siivilöi varovaisesti vaahtoon.

Voitele kakkuvuoka ja kaada seos tasaisesti. 

Paista uunissa 180 asteessa noin 20 min. Kokeile aina hammastikulla onko kakku kypsä, sillä tämä kakkupohja ei ota kovasti väriä. Kakku on kevyt, pehmeä ja kuohkea kuin sieni.

Anna kakun jäähtyä rauhassa. 

Kun kakku on hyvin kylmä ja joustava, leikkaa se kahteen tai kolmeen kerrokseen.

IMG_3084

Valmista liemi kiehauttamalla veden, sokerin ja kahvin. Kasta kakkupohja liemellä lusikan tai sudin avulla. Ei kovin paljon muuten pohja muuttuu mössöksi.

Levitä ekaan kerrokseen kahvikreemi, pursotuspussin tai vaan lastan avulla. Jätä pikkaisen kreemiä talteen. Aseta sitten keskimmäinen kakkulevy kreemin päälle ja kasta taas liemellä. Levitä nyt vaniljakreemi ja peitä sitten kakkupohjan hatulla. Kasta sekin liemellä. 
Kuorruta nyt hyvin ohuesti kakku kokonaan kahvikreemilla.

Laita jääkaappiin.

Valmista marenki.

Vatkaa oikein puhdassa ja kuivassa metallikulhossa kananmunan valkuaiset ja puolet siivilöity tomusokerista. Vatkaa ainakin 5 min.
Lisää sitten loput siivilöity tomusokeri, ripaus suolaa ja sitruunamehu. Vatkaa pitkään kunnes seos on tosi kiiltävä ja ei valu kulhosta.

Siirrä marenkiseos pursotuspussiin (pieni tähti suutin) ja pursota pieniä piikkejä, nappuloita, kakun yläpuolelle. Aloita ulkoreunasta ja muodosta pyöreitä kuvioita keskelle asti. Koristele vasta viimeiseksi reunat.

Polta nyt marenki kaasupolttimella. Polta kunnolla ja huolellisesti. Jos et omista kaasupoltinta voit käyttää uunin yläosaa. Aseta kakku ihan grillin lähelle ja anna paistua kunnes marenkipinta on kaunis ruskea.

Anna koko kakun lepää jääkaapissa vähintään 2h mielummin yön yli. 

Nauti!