KOFTA CURRY



Intialainen ja Nepalilainen ruoka on aina kiinnostanut mua ja kun sitä syö ravintolassa miettii että osaisimpa itsekin tehdä tätä! 
Tutustuin sit tähän ruokamaailmaan kirjojen ja muiden välineiden kautta ja nyt ajattelin kokeilla ekaa kertaa lähes oikeaa Intialaista Kofta Currya. 
Kofta tarkoittaa tosiaan mausteisia lihapullia ja nimi on nykyään hieman geneerinen, sillä tämä käytetään Itämäissä, lähi-Idässä ja Pohjois Afrikassa.. 
Oikeaoppisesti tämä ruoka valmistetaan lampaanlihalla mutta kun sitä ei ole saatavilla enkä oikein lammasta viitsi syödä niin tein naudanjauhelihalla. 
Paljon vahvoja mausteita ja ripaus jogurttia tekee tästä oikein maukkaan ja näyttävän ruoan. 
Aikaa se vaatii hieman mutta lopputulos on nam! :)


Lihapullat:

800g naudanlihaa (mieluiten 17%)
1 pieni sipuli
1 rkl garam masalaa
1 rkl jeeraa
1 rkl kuminan siemeniä
1 tl rouhittua chiliä
Paljon tuoretta korianteria hienonnettuna
Suolaa

Kastike:

1 punasipuli
2 valkosipulikynttä
5 cm tuoretta inkivääriä
1 rkl garam masalaa
1 rkl jeeraa
1 rkl kuminan siemeniä
1 rkl kurkumaa
1 tl kanelia
Ripaus roihuttua kardemummaa
Ripaus muskottipähkinää
400g tomaattimurksaa
2 dl maustamatonta luonnonjogurttia
1 kokonainen tulinen chili viipaleina
Suolaa
Öljyä

Koristeluun: 

Roittua kuivaa chiliä
Paljon tuoretta korianteria

Lisukkeena riisiä ja Naan leipää!

4 annosta:

Valmista lihapullat edellisenä päivänä ja jätä yön yli maustumaan jääkaappiin.
Pilko pieneksi paloiksi sipuli. Siirrä kulhoon jauhelihan kanssa ja lisää kaikki mausteet.
Sekoita oikein kunnolla käsillä seos ja muotoile pieniä lihapullia.
Laita vaikka eväsrasiaan ja kansi kunnolla kiinni ja jääkaappiin maustumaan läpi yön.



Pilko pieneksi paloiksi punasipuli, valkosipuli ja inkivääri.
Laita noin 2 rkl öljyä syvälle pannulle ja paista pilkotut ainekset.
Lisää sitten kaikki mausteet ja sekoita kunnolla.
Anna hetken kuplia niin mausteet vapauttavat maunsa.



Lisää tomaattimurska ja anna kiehua noin 5 min.
Lisää jogurtti vähän välin 1 rkl kerralla ja sekoita oikein kunnolla ettei juoksetu.
Lisää 2 dl vettä ja heti perään lihappulat.
Anna muhia keskilämmöllä niin kauan kun kastike kuivuu ja paksuntuu.
Pitää muuttua lähes paksuksi kermaksi.
Maista kuitenkin kastike ja lisää tarvittaessa lisää mausteita.

Keitä riisi ohjeiden mukaan.
Tarjoile riisi kulhossa.

Siirrä lihapullat kastikkeineen lautaselle ja ripottele rouhittua chiliä ja paljon tuoretta korianteria.



Nauti tosiaan riisin ja naan leivän kanssa!!