OLUTKAALILAATIKKO JA OLUTPUOLUKKASURVOSTA



Syksy saapui ja tuhdit uuniruoat tekevät paluutta!! Syksy on myös kaalien aika. Kaalilaatikkoa on monesti tehty mutta tällä kertaa tahtoisin koittaa jotain uutta, eli vehnäoluessa pitkään muhinnut laatikko. Käytin helposti löytyvä kotimainen Pyynikin Vehnä Session 4,6%. Lisäksi muuntelin perinteisen puolukkasurvoksen oluella vielä paremmaksi! Vaihdoin puuroriisin punariisiin. Kannattaa kokeilla! :)




Kaalilaatikko:

1 keskikokoinen keräkaali
400 g naudan jauhelihaa
2 dl riisiä
1 sipuli
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
1 dl vaaleeta siirappia
1 pullo kunnon vehnäolutta (33 cl)
Chiliä rouheena
Tuoretta persiljaa
Valkopippuria
Mustapippuria
Suolaa

Puolukkasurvos:

1 dl tuoreita puolukoita (tai pakaste)
0,5 dl vehnäolutta (samaa kuin laatikossa)
2 tl sokeria

6 annosta:

Pilko oikein pieneksi palkoiksi sipuli, selleri ja porkkana.
Leikkaa myös kaali pieneksi paloiksi.

Lämmitä kattilassa vesi kiehuvaksi, lisää suola ja kypsennä riisi ohjeiden mukaan.
Kun riisi on valmis valuta ja pidä tallessa.




Sillä aikaa kun riisi kypsentyy paista pannulla pilkotut vihannekset 1 rkl oliiviöljyllä.
Lisää jauheliha ja ruskista.
Mausta persiljalla, chilillä, valkopippurilla, mustapippurilla ja suolalla.
Lisää pannuun kaali ja 1 dl olutta.
Peitä pannu kannella ja anna muhia kaikki noin 10 min.
Kun kaali on pehmeä lisää siirappi ja sekoita.
Maista ja lisää tarittaessa mausteita.



Siirrä riisi ja kaalisekoitus uunivuokaan, mielellään syvä lasinen jossa kansi.
Sekoita kaikki keskenään kunnolla.
Lisää loput oluesta ja anna muhia uunissa 180 astetta ainakin 1 tunti

Valmista puolukkasurvos.
Laita kattilaan puolukat ja painele osa rikki.
Lisää olut ja kiehauta kovalla lämmöllä pieni hetki.
Lisää sitten sokeri ja sekottaen odota että seoksesta tulee hillomaiseksi.
Anna hetken jäähtyä.



Nauti tietenkin oluen kanssa!! :)





Kommentit