OLUTFONDUE




 Fondue on perinteinen sveitsiläinen tai alppi alueiden perinteinen herkku. Keskelle pöytään laitetaan semmoinen pata jossa kaasuliesi ja lämmitetään joko juustoa, suklaata tai lientä.  Sitten dipataan kaikenlaista raaka ainetta, mansikoista lihaan. Minä tein oman version liemi fonduesta. Vaikka on pikkaisen syksy ja talviruoka kesäkuus sateinen vkl toi vaan mielen tämän ruoan. Vähän juhlailoa kerran oli niin huono sää ja esti menot. Omaan tapaan lisäsin tummaa olutta. Tällä kertää käytin väkevää Mallaskosken Hidden Hope. Sopi hyvin limeen mutta vatti hetken kiehumista. Eikuin dippailee! 


Liemi:

1 l lihalientä
2 dl tummaa olutta
1/2 sipuli
1/2 porkkana
1 oksa varsiselleriä
Pippuria
Chiliä
Suolaa tarvittaessa
Tuoretta persiljaa, rosmariiniä ja tinjamia

Dippaukseen:

Miniporkkanoita
Naudanlihaa (ohuita viipaleita)
Parsakaalia
Pieniä nakkipaloja
Kurkkupikkelsejä



Reilu litra lientä:

Leikkaa naudanliha ohueksi ja anna hetken pehmentyä oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa.

Paista kattilassa oliiviöljyssä sipuli, porkkana ja selleri.
Lisää 1l kylmää vettä ja kiehauta. Lisää fondí tai lihaliemikuutio. Mausta pippurilla ja chilillä. Lisää vielä yrtit.
Anna kiehua ainakin 10 ja maista liemi.
Lisää olut, kiehauta hetken ja sekoita kunnolla.
Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Siirrä liemi fondue kattilaan ja vie se lähes kiehumispisteeseen.

Aloita dippaaminen ja nauti kun valitsemasi pala on valmis syötäväksi!

Naudanlihan tilalle voit käyttää myös kanaa tai possua mutta siinä tapauksessa kannatta esikypsentää kaikki kun kypsyys on sitten arvoitusta.