PANETTONE MUFFINSIT


Panettone on Italialainen perinteinen Joulupulla joka on kotosin Milanosta.
Se on korkea, iso, kohottu kananmuna, vesi, taikina pulla jonka on vähän sienen tai kupolin muotoinen joka sisältää kandeerattu hedelmiä ja rusinoita.

Sen tarina alkaa vuonna 1800, kun Italialaiset perheet kokointuvat Jouluna takan eteen syömään tätä isoa leipää, josta nimi tulee (pane =leipä + one =iso).
Siitä lähtien se on ollut pysyvästi kaikkien joulupöydässä Pandoron kanssa, joka on taas korkea tähtimuotoinen makeampi pulla, ilman mitään sisällä.

Samalla taikinalla on kuitenkin mahdollista tehdä muutakin kuin pelkkä pullakakku.
Sillä voi tehdä vaikka ihania, pehmeitä ja pyöreitä muffinseja!


Näihin muffinseihin on hyvä varata aikaa ainakin 2 vuorokautta, sillä kohotusajat ovat todella pitkät ja on hyvä käyttää yö hyväkseen viimeiseen kohotukseen.

Resepti on grammoina, sillä se on todella tarkka ja vastaa perinteiseen 1 kg Panettoneen.
Lisään sen ohjeen lähipäivinä sitten :)

Lisäksi tarvitset yleiskoneen jossa koukku.




Tarvitset yhteensä noin 30 muffinsia:

241 g jauhoja
276 g manitoba jauhoja
75 g vettä
9 g tuorehivaa
150 g sokeria
52 g kananmunan keltuaisia (3)
202 g kokonaisia kananmunia ( 4)
120 g pehmeää voita
1 sitruunankuori raastettuna
1 appelsiininkuori raastettuna
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
4 g suolaa
Kourallinen erilaisia kandeerattuja hedelmiä (sitruuna, appelsiini, jne)(voi jättää myös pois)
1 dl rusinoita

Ensimmäinen taikina:


15 g vettä
3 g tuorehivaa
Ripaus sokeria
11 g jauhoja
11 g manitoba jauhoja
-
Lämmitä vesi 30°C ja sulata joukkoon hiiva.
Lisää ripaus sokeria ja jauhot.
Sekoita kunnolla kunnes taikina on sileä ja napakka pallo.
Siirrä kulhoon ja peitä se kelmulla.
Anna kohoa uunissa jossa valo vaan päällä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonut tuplasti.





Toinen taikina:


Ensimmäinen taikinapallo
7,5 g kananmunan keltuaista (1/2)
22 g vettä
20 g jauhoja
25 g manitoba jauhoja
7,5 g sokeria
 -
Ota kohonut taikina pois uunista ja lisää joukkoon kananmunan keltuainen, vesi, jauhot ja sokeri.
Sekoita oikein kunnolla kaikki ja muodosta uusi isompi sileä ja napakka taikinapallo.
Siirrä taikina taas kulhoon ja peitä kelmulla.
Anna kohoa rauhassa uunissa jossa valo vaan päällä noin 1,5 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut tuplasti.


Kolmas taikina:

Toinen taikinapallo
37 g vettä
7,5 g kananmunan keltuaista (1/2)
35 g jauhoja
40 g manitoba jauhoja
4 g tuorehiivaa
5 g sokeria

Lisää toiseen taikinaan hiiva, vesi, kananmunan keltuainen, jauhot ja sokeri.

Sekoita ja vaivaa kunnolla taikina sileäksi ja napakaksi palloksi.
Siirrä taikina nyt yleiskoneen teräskulhoon ja siirrä uuniin jossa valo vain päällä ja anna kohota rauhassa noin 2 h.

Laita tässä vaiheessa rusinat kylmään veteen pehmentymään.



Neljäs taikina:

Kolman taikina
175 g jauhoja
200 g manitoba jauhoja
37,5 g kananmunan keltuaisia (2)
202 g kokonaisia kananmunia (4)
135 g sokeria
120 g pehmeää voita
Sitruunan kuori raastettuna
Appelsiininkuori raastettuna
1 vaniljatangon siemenet tai 1 tl vaniljasokeria
4 g suolaa
1 dl rusinoita

 Lisää kolmanteen taikinaan kokonaiset kananmunat, kananmunan keltuaiset, puolet sokerista, puolet jauhoista, vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeri ja sitruksien kuoret.



Sekoita yleiskoneella koukulla sileäksi ja tasaiseksi taikinaksi.

Lisää loput sokereista ja vatkaa taikina noin 15 min.


Lisää pehmeä voi ja aina vatkaen jauhot vähän kerralla.


Vatkaa taikina vielä 10-15 min.

Lisää pehmeät rusinat ja kandeeratut hedelmät ja jatka vatkaamista kunnes kaikki on sekoitettu tasaisesti.



Taikinan pitää olla tosi tahmea mutta napakka. Melkein limanen :D


Kaada taikina jauhottuun alustaan ja anna levätä 30 min.

Jauhoisillä käsillä vaivaa varovasti taikina kunnolla palloksi.

Siirrä taikina isoon kulhoon tai kakkuvuokaan, peitä kelmulla ja anna kohota rauhassa noin 7 tuntia.

Ota kelmu varovasti pois.


Revi sitten pieniä taikina palloja mut varoa ettet purist kaikki ilmat pois.

Aseta taikinapallerot muffinvuoalle.

Laita ihan pieni nokare voita muffinsin keskelle.

Paista uunissa 175 astetta noin 20-30.




Jäähdytä muffinsit oikein kunnolla vaikka 1-2h.


Panettone muffinsit säilyvät 2-3 päivää ihan kunnolla jos vaikka siirtää muovipussiin.PS. Rusinat voi vaihtaa suklaapisaroihin.

Nauti ihanista jouluisista herkuista! :)



Kommentit