CROSTATA ALLA NUTELLA - ITALIALAINEN NUTELLAPIIRAKKA




Crostata on Italialainen perinteinen piirakka jossa pohjassa murotaikinaa ja sisällä vain yksi täyte joka voi olla hilloa, nutellaa, ricottaa, kreemiä tai hedelmiä. Crostata tulee sanasta "crosta" eli kuori. Kovassa kuoressa säilytetty täyte. 
Tämä on se todellinen mummolan herkku joka edustaa yksinkertaisuutta. 
Sopii aamiaiseksi, välipalaksi ja jälkiruoaksi.
Nyt leivoin pitkään himottua crostata alla nutella, sillä viimeksi olen syönyt tätä kun olin vielä pieni. 
Kyllä kun haukkas tätä, tuli mieleen paljon kivoja muistoja kotoolta :) 
Kokeile ja herkuttele vaikka heti, sillä työosuus on noin 10 minuuttia.

Makea murotaikinapohja:

215 g jauhoja
110 g kylmää voita
1 tl vaniljasokeria
75 g tomusokeria
3 kpl kanmunan keltuaista

Täyte:

90 g voita
400 g nutellaa

Voiteluun:

Kuohukermaa

22 cm piirakkavuoka: 

Aseta yleikoneeseen K koukun (vispilä joka soveltuu murotaikinaan).
Vatkaa kovalla vauhdilla jauhot ja voi kunnes seos muuttuu muruiseksi.
Lisää keltuaiset yksi kerrallaan.
Lisää vaniljasokeri.
Lisää seuraava keltuainen kun ensimmäinen on täysin sekoittunut ja imeytynyt.
Lisää seokseen vielä tomusokeri ja jatkaa vatkaamista vielä hetken.
Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja muodosta käsillä iso pallo.


Kääri taikinapallo kelmuun ja siirrä jaakaappiin lepäämään vähintään 30 min.



Kun murotaikina on levännyt tarvittavan ajan, siirrä se taas jauhotetulle työtasolle ja kauli pyöreäksi muodoksi ja noin 0,5cm paksuksi.

Siirrä kaulimen avulla taikina rasvattuun piirakkavuokaan. (Itse käytin vuokaspraytä).

Muotoile sormilla taikina piirakkavuokaan.

Revi pois reunoilla oleva ylimääräinen taikina ja siirrä sivuun talteen.

Tee haarukalla pohjalle reikiä niin kypsyy tasaisesti.




Valmista sitten täyte.

Sulata mikrossa voi.

Siirrä tarvittava nutella kulhoon ja kaada pikkuhiljaa lämmin voi sekaan sekottaen.

Kaada nyt koko nutellaseos suoraan piirakkapohjaan päälle ja tasoita.



Kauli ylimääräinen murotaikina ja leikkaa siitä pitkiä nauhoja.

Jos omistat "saha" leikkurullan niin saat kivat koristeet samalla.

Aseta nauhat piirakan päälle muodostaen verkon.

Painele vähän reunoja samalle tasolle kuin täyte.

Voitele piirakan taikinaosat kermalla.



Paista uunissa 160 astetta noin 40-45 minuuttia, kunnes taikina on saanut myös hieman väriä.

Anna piirakan jäähtyä ja nauti todellisesta herkusta!

Säilyy oikein hyvin muutaman päivän. :)





Minullekin piirakkaa!