RAGÚ NAPOLETANO


Kaikki tietenkin tuntevat ja herkutellut italialaisen "Ragú Bolognese"n kanssa, eli bolognesekastike. Se on kuitenkin vain yksi pieni variaatio Italian sadoista Ragú:sta. Ragú itsestään tarkoittaa kastiketta jossa lihaa. Yleensä ovat aika tuhteja ja tomaattipohjaisia mutta on olemassa myös kevyempiä verioita jossa liha haudutetaan pelkästään viinissä. Ja tosiaan, viini on ehdoton ragússa :) Lisäksi siinä saa olla myös vihanneksia ja reseptit muuttuvat aluettain. 
Tämä mitä nyt teille ehdotan on Ragú Napoletano" eli Napolin aluen oma resepti. Ero Bologneseen on lihassa. Tähän käytetään isompia lihapaloja eikä jauhelihaa. Suomessa voi hyvödyntää karjalanpaistilihat jotka ovat mainio valilta tähän. Lisäksi voi lisätä herneitä mutta tämä on enemmän yksilöllinen valinta. :) Buon appetito!


700g karjanpaisti lihaa
1 sipuli
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
1 valkosipulikynsi
1 dl herneitä
500g paseraattu tomaattia
2 dl pehmeää ja paksua punaviiniä
Tuoretta basilikaa
Suolaa
Mustapippuria
-
Parmesaania raastettuna päälle
-
400g pastaa 

4 annosta: 

Pilko oikein hienoksi paloiksi sipuli, porkkana ja selleri. 
Paista 2 rkl oliiviöljyllä kattilassa ja lisää valkosipulikynsi.
Lisää lihapalat kattilaan ja ruskista parisen minuuttia kannen alla.
Kun liha alkaa menettää nestettä lisää punaviini ja hauduta noin 5 min.
Lisää herneet ja sekoita kaikki.
Lisää paseraattu tomaatti, suola ja pippuri.
Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin verran kunnes hieman paksuntuu,
Lisää muutama tuore lehti basilikaa ja sekoita.


Sillä aikaa kun kastike valmistuu keitä pasta ohjeiden mukaan.

Valuta pasta ja siirrä takas kattilaan.

Lisää heti muutama kauhallinen kastiketta ja sekoita kunnolla.

Annostele pasta lautasille ja päälle vielä ainakin 1 kauhallinen kastiketta.

Tarjoile heti lämpöisenä kunnon parmesaaniraasteen kanssa ( tai toinen herkku on ricotta salata al forno) :P 

Nam!